Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego
Po olej rzepakowy powinna sięgnąć każda osoba, której zależy na utrzymaniu dobrego stanu swojego zdrowia. Działa on bowiem korzystnie na wiele różnych narządów, w tym między innymi mózg czy serce. Regularne stosowanie oleju rzepakowego poprawia również kondycję skóry oraz włosów. Czemu olej rzepakowy zawdzięcza tak szerokie i skuteczne działanie?
Przede wszystkim jest ono możliwe dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym Omega-3 i Omega-6, które występują w oleju rzepakowym w najbardziej pożądanej proporcji 2:1. Regularne przyjmowanie tych kwasów (których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie) pomaga w utrzymaniu prawidłowego krążenia krwi i zapobiega chorobom serca. Z kolei zawarte w oleju rzepakowym sterole roślinne przyczyniają się do utrzymania w organizmie prawidłowego poziomu cholesterolu. Tak zwany zły cholesterol jest przyczyną bardzo wielu różnych schorzeń, w tym np. choroby wieńcowej, dlatego bardzo ważne jest, by monitorować i ograniczać jego nadmiar.
Olej rzepakowy to nie tylko bardzo cenne kwasy tłuszczowe, ale i masa witamin. Czy wiedziałeś, że zawiera on olbrzymie ilości witamin A, D, E i K, a także przeciwutleniaczy i polifenoli? To właśnie witamina E (której w oleju rzepakowym jest najwięcej w porównaniu z innymi rodzajami olejów roślinnych – 26 mg/100g.) oraz przeciwutleniacze neutralizują negatywne działanie wolnych rodników, mogących uszkadzać komórki w naszym organizmie. Sprawia to, że regularne stosowanie oleju rzepakowego pomoże opóźnić proces starzenia się skóry. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok, natomiast witamina K wspiera między innymi prawidłowy proces krzepnięcia krwi.
Olej rzepakowy w kuchni
Same właściwości zdrowotne oleju rzepakowego są wystarczającym powodem, by regularnie wykorzystywać ten właśnie produkt w kuchni. Jednak posiada on również masę innych, nierzadko zaskakujących właściwości. Jakich?
Przede wszystkim przedłuża on świeżość dania, działając niczym naturalny środek konserwujący. To również jest zasługą witaminy E i zachodzących w oleju procesów antyoksydacyjnych. Pamiętaj jednak, by każdy posiłek, który zamierzasz odłożyć „na później” odstawić w zacienione i chłodne miejsce.
W przeciwieństwie do innych rodzajów oleju, ten rzepakowy jest świetnie tolerowany przez najmłodszych i może być podawany już nawet niemowlętom po 9. miesiącu życia. Zawarte w oleju kwasy Omega-3 i Omega 6 pomagają w prawidłowym rozwoju dzieci, regulując między innymi tempo ich wzrostu.
Pamiętaj, że olej rzepakowy ma bardzo różnorodne zastosowanie. Wykorzystać go możesz tak do dań na ciepło, jak i na zimno – zarówno do sałatek czy surówek, jak i np. do smażenia czy pieczenia. Olej rzepakowy będzie również najlepszym wyborem, jeśli postanowisz przygotować własny sos lub majonez.
Dowiedz się więcej o oleju rzepakowym
Olej rzepakowy jest produktem o wiele zdrowszym, niż większość jego zamienników. Z tego też powodu przygotowana została współfinansowana przez Unię Europejską kampania, mająca na celu zachęcić do częstego korzystania z tego właśnie oleju. Jej celem jest obalanie mitów dotyczących oleju rzepakowego i promowanie go jako zdrowej alternatywy dla innych rodzajów oleju. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie projektu – olejrzepakowy.com