W dawnych czasach, gdy w Polsce panowali jeszcze królowie, a lud podzielony był na szlachtę i chłopów, dziczyzna gościła na eleganckich stołach wyższych warstw. Zwykły parobek pracujący na polu nie miał dostępu do mięsa tak wartościowego i szykownego jak dziczyzna. Jak to się stało, że mięso kiedyś szanowane i przeznaczone dla najbogatszych, dzisiaj traktowane jest po macoszemu i nieczęsto spotykane na polskich stołach? Czym jest dziczyzna i dla kogo jest przeznaczona w dzisiejszych czasach? Dlaczego mięso z dzika, sarny czy jelenia jest wybierane rzadziej, niż mięso ze zwierząt hodowlanych?
Zdrowa dziczyzna prosto z leśnego boru
Dziczyzna, czyli mięso pochodzące od dziko żyjących zwierząt, takich jak dzik, sarna czy jeleń, jest mięsem o wiele zdrowszym i wartościowszym od mięsa ze zwierząt hodowlanych. Powodem tego jest sposób, w jaki zwierzęta te żyją i umierają. Egzystencja zwierząt hodowlanych nie ma nic wspólnego z wolnością i naturą – rodzą się i żyją w zbyt ciasnych klatkach, karmione są paszą z GMO, faszerowane są sztucznymi hormonami na szybszy wzrost i antybiotykami, aby nie padały w nieodpowiednich warunkach. Kury wyeksploatowywane są za życia z jaj, krowy z mleka. Zmęczone, wykorzystane i nienadające się już do życia, trafiają do ubojni, w której umierają otoczone zapachem krwi i strachu swoich poprzedników. W porównaniu do drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, dzikie zwierzęta mają iście niebiański żywot – nieograniczoną swobodę ruchu, świeże powietrze, życie w zgodzie z ekosystemem leśnym. Żywią się leśną florą, nie doświadczają ludzkiej ingerencji, a dobrze przeprowadzony ubój nie powoduje u nich strachu ani bólu.
Wartości odżywcze dziczyzny
To wszystko ma ogromny przekład na to, jakiej jakości mięso kupujemy. Mięso ze zwierząt hodowlanych łatwiej się psuje, ma nienaturalną barwę, pełne jest chemii, a jego wartości odżywcze są o gorsze, niż w dziczyźnie. Mięso z dzika, sarny czy jelenia jest kruche, świeże, wybiegane – jest najchudszym, najmniej kalorycznym i posiadającym najniższy poziom cholesterolu, mięsem wśród wszystkich dostępnych na polskim rynku. Dziczyzna bogata jest w witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor i łatwoprzyswajalne żelazo. Nie posiada w sobie żadnych sztucznych składników, dzięki czemu nie powoduje alergii pokarmowych. Jest mięsem idealnym dla osób odchudzających się, przebywających na dietach chroniących układ krwionośny przed chorobami (między innymi nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, anemią, chorobami niedokrwiennymi mózgu i serca), nadaje się dla ludzi w każdym wieku, od maluchów dopiero rozpoczynających przygodę z rozszerzaniem diety, poprzez nastolatki, na osobach w podeszłym wieku kończąc.
Właściwości smakowe dziczyzny – z czym to się je?
Jeśli ktoś zastanawia się jak smakuje dziczyzna, co można z niej przyrządzić i czy jest to łatwe, to już odpowiadam. Dziczyzna smakuje lasem. Wszystko dzięki zdrowej diecie, której głównymi składnikami są owoce leśne, grzyby, leśne zioła, korzenie, bukiew. Każdy z tych przysmaków posiada wyjątkowy aromat, który przenika do mięsa zwierzęcia, a następnie trafia na nasze talerze. Nie ważne czy mięso z dziczyzny zostanie ugotowane na pożywną zupę, czy będzie smażone, pieczone, wędzone czy grillowane – każda potrawa będzie miała niepowtarzalny smak i aromat, którego nie da się podrobić, a jedynie można go podkreślić odpowiednią kompozycją ziół. Z dziczyzny przygotujesz także wyjątkowe wyroby w postaci kiełbas, pasztetów, kabanosów, salami czy smalcu. Mięso z dziczyzny jest równie łatwe w przyrządzaniu, co mięsa innych zwierząt. Wystarczy kupić mięso mrożone, już skruszałe, i przygotować z niego dowolną potrawę, lub kupić mięso świeże, zamarynować je na odpowiedni czas, a następnie przystąpić do kulinarnych wariacji.
Najlepsze wyroby z dziczyzny
Jeśli masz ochotę spróbować wyjątkowych przysmaków z dzika, sarny czy jelenia, a obawiasz się, że nie znajdziesz odpowiedniego mięsiwa lub przepisu, to mamy dla Ciebie wyjście. Rodzinna firma Leśniczówka to skup i sklep z dziczyzną. Robimy wędliny według przepisów przekazywanych z dziada pradziada. W naszej ofercie znajdziesz pasztet z dziczyzny – delikatny pasztet z sarny czy szlachetny pasztet z jelenia, a nasza kiełbasa z dzika, kiełbasa krakowska czy kiełbasa myśliwska zachwycą smakiem każdego, kto potrafi docenić prawdziwie polskie smaki. Wiele osób zastanawia się ile kosztuje sarnina czy kiełbasa z dzika – cena jest nieco wyższa od hurtowo produkowanych wyrobów z drobiu czy wieprzowiny, ale za to jakość produktów z dziczyzny jest o wiele wyższa, smak zachwyca podniebienie, a właściwości odżywcze mają wręcz prozdrowotne działanie na nasz organizm. Przy kolejnych zakupach zrezygnuj z mięs hodowlanych, a zaproś do swojego domu dziczyznę i pokochaj ją na nowo.
Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net