Wczesna wiosna to czas, podczas którego szczególnie jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje znajdujące się w powietrzu. Wczesna wiosna to czas, podczas którego szczególnie jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje znajdujące się w powietrzu. Później borykamy się z takimi objawami przeziębienia jak: bóle głowy, katar, kaszel, gorączka, drapanie w gardle, złe samopoczucie. Wizyta u lekarza kończy się…. wizytą w aptece.
Naturalne sposoby zwalczania przeziębienia
Jesteśmy zmuszeni na spożywanie dużych ilości syropów, antybiotyków, które nie wpływają dobrze na nasz układ odpornościowy. W przypadku lekkiego przeziębienia warto zostać w domu i sięgnąć po domowe sposoby zwalczania objawów przeziębienia.
Pierwszym sposobem na zwalczanie przeziębienia jest napar z lipy. Polecany jest w łagodnych nieżytach górnych dróg oddechowych, na kaszel. Lipa działa uspokajająco, rozładowuje napięcie w organizmie, m działanie przeciwzapalne.
Kto jako dziecko nie pił syropu z cebuli? Cebula zawiera w swoim składzie związki siarki i kwasy propylenosulfonowe (właśnie ten związek jest odpowiedzialny za łzawienie naszych oczu podczas krojenia cebuli), witaminy, sole mineralne (potas, wapń, fosfor, żelazo, jod, selen). Wszystko to składa się na działanie bakteriostatyczne, przeciwinfekcyjne, wzmacniające naczynia krwionośne cebuli. Syrop cebuli pomaga w wykrztuszaniu zalegającego kaszlu oraz ma działanie antyseptyczne.
Napar z maliny właściwej a dokładnie jej owoców stosuje się w chorobach układu oddechowego oraz gorączkach. Malina to źródło cennych witamin, takich jak: A, B1, B2, C i soli mineralnych. Malina ma działanie wzmacniające układ odpornościowy. Ta dzika rosnąco ma więcej cennych, leczniczych składników niż ta uprawiana.
Kwiaty mniszka pospolitego są znakomitym surowcem, z którego wytwarza się syrop. Ma on zbawienny wpływ w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli. W domowych warunkach jest świetnym sposobem na ból gardła, kaszel, bóle, obrzęki.
Antybiotykiem starożytności nazywany jest czosnek. Słynny był już w Starożytnym Egipcie jako środek zwalczający choroby zakaźne. Dzisiaj wiemy, że ma on działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne. Pobudza on organizm do produkcji przeciwciał, dzięki temu wzmacnia on system immunologiczny organizmu.
Bez czarny stosowany jest w celu wywołania efektu napotnego w organizmie. Prawdopodobnie odpowiedzialne są za to flawonoidy i kwasy fenolowe znajdujące się w kwiatach czarnego bzu. Mają one także działanie przeciwzapalne, moczopędne, ułatwiające odkrztuszanie. Owoce czarnego bzu zawierają witaminę C, dzięki temu nadają się do zwalczania objawów przeziębienia.
Witaminę C możemy znaleźć również w witaminie C. Jest ona istotna w przeziębieniu, ponieważ uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, wykazuje działanie ściągające i przeciwzapalne w przypadku zapalenia błony śluzowej górnych dróg oddechowych.
Wszystkie te sposoby możemy stosować również profilaktycznie. Jeśli jeszcze nie staliśmy się ofiarą przeziębienia, to warto wzmocnić swój organizm. Szczególnie wtedy gdy widzimy, że wkoło nas wszyscy już chorują. Wzmocniony organizm na pewno trudniej zostanie opanowany przez infekcje lub nawet znajdzie siłę na całkowitą obronę przed infekcją. W efekcie czego będzie bardziej uodpornieni na czyhające na nas bakterie w środowisku zewnętrznym.
Zobacz również: czy anemia sierpowata jest uleczalna