Najnowsze badania przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców, wykazał możliwość całkowitego usunięcia efektu jo-jo po odchudzaniu. Odkryto molekularny wyłącznik regulujący spalanie tłuszczu.
Jak wielu z nas po ciężkim i żmudnym odchudzaniu, zauważa że ponownie przybiera na wadze? Efekt jo-jo jest dobrze wszystkim znany, a jego działanie powoduje często większy przyrost tkanki tłuszczowej, niż to miało miejsce przed odchudzaniem. Dzieje się tak szczególnie gdy poddajemy się rygorystycznej diecie ograniczającej posiłki, lub prowadzimy głodówki w celu uzyskania szybkich efektów.
W ostatnim czasie pojawiła się informacja o pewnych badaniach, które przyczyniły się do odkrycia w mózgu molekularnego przełącznika, który odpowiedzialny jest za spalanie tkanki tłuszczowej – szczególnie po okresie odchudzania.
Zespołowi naukowców z całego świata, udało się rozpoznać w neuronach łukowatych podwzgórza myszy – białko, które kontroluje magazynowanie tłuszczu po okresie odchudzania.
Wiadome jest, że gdy jesteśmy na określonej diecie lub głodujemy, organizm aby otrzymać odpowiednią dawkę energii, spala tkankę tłuszczową. Jednocześnie w naszych mózgach nieustannie zachodzą próby oszczędzania energii i natychmiast kiedy pokarm staje się dostępny, organizm przestaje spalać zmagazynowany tłuszcz i ponownie przestawia się na pozyskanie kalorii ze źródeł zewnętrznych. Naukowcom z australijskiego Uniwersytetu Monash udało się wyhodować rodzaj myszy, które genetycznie posiadały wyłączone białko regulujące gromadzenie tłuszczu po odchudzaniu. To co okazało się podczas eksperymentu, dokonało istotnego przełomu w zakresie niwelowania efektu jo-jo. Gryzonie po okresie wygłodzenia, a następnie nakarmione wykorzystywały zmagazynowany tłuszcz w większej ilości niż gryzonie, które nie miały zablokowanego białka.
Naukowcy wyjaśniają, że każda następna dieta może prowadzić do jeszcze większego przybierania na wadze. Mózg bowiem, traktuje zmniejszone lub ograniczone dawki pokarmowe, jako powtarzające się głodówki energetyczne które sprawiają, że organizm zaczyna magazynować coraz więcej tłuszczu. I to właśnie jest główną przyczyną efektu jo-jo. Dzięki odkryciu na myszach, naukowcy są przekonani, że tak zwana acetylotransferaza karnitynowa, czyli białko znajdujące się w neuronach wrażliwych na głód, będzie pełnić rolę przełącznika, który informuje organizm, aby odpowiednio zareagował na utratę kalorii. Możliwość sterowania tym przełącznikiem będzie miało szczególne znaczenie, w leczeniu otyłości i innych chorób jak np. cukrzycy drugiego typu.
Podsumowując wyniki eksperymentu, jest to sposób na swoiste oszukanie mózgu, dzięki któremu utrzymanie wagi po nawet bardzo rygorystycznej diecie odchudzającej, będzie miało szansę długo się utrzymać.
Jestem ciekawa czy faktycznie jest to skuteczne. Po ciąży troszkę mi się przytyło . Nie wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży ;( Dlatego bardzo mi zależy na powrocie do swojej wagi;(
Najlepszy sposób na smukłą sylwetkę – umiarkowanie w jedzeniu i aktywność fizyczna. Wiadomo, że każdy czasem grzeszy, np. zjadając na raz całą tabliczkę czekolady, ale jeżeli przez miesiąc odżywiał się prawidłowo i ćwiczył, to taka tabliczka nawet nie zostanie zauważona przez organizm.