Cała prawda o kwasach omega- 3
omega- 3
Kwasy tłuszczowe to jedne z tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Potrzebuje ich każda komórka organizmu. Problem, w tym, że on sam nie potrafi ich wytworzyć. Dlatego powinniśmy je jeść.
Kwasy omega- 3 są wyjątkowo ważne, zwłaszcza dwa z nich, nazywane w skrócie DHA i EPA. To dzięki nim powstają hormony tkankowe, które sterują układem odpornościowym, pokarmowym i nerwowym. Kwasy omega- 3 wchodzą również w skład błony każdej komórki. Można powiedzieć, że decydują one o wpuszczeniu do jej środka składników odżywczych. Są ważne dla całego organizmu. Bez nich nasz organizm nie będzie prawidłowo funkcjonować. Omega- 3 wpływają też korzystnie na serce, są także pomocne w zapobieganiu alergii.
Kwasy omega- 3 są głównie w rybach, ale nie we wszystkich. Najwięcej omega- 3 jest w rybach morskich, takich jak: śledź, flądra, makrela, dorsz, łosoś, halibut; szczególnie z zimnych mórz północnych. jeśli natomiast chodzi o ryby słodkowodne, to dużo omega- 3 zawiera pstrąg. Aby organizmowi zapewnić odpowiednie ilości kwasów omega- 3, trzeba jeść ryby co najmniej raz w tygodniu. Ryby warto podawać już niemowlętom od szóstego miesiąca życia. Ryby są najlepszym źródłem kwasów omega- 3. Znajdują się one także np. w olejach. Najbogatszym w omega- 3 jest olej rzepakowy. Warto go dodawać do zup, sałatek, używać do smażenia. Zawiera więcej dobrych tłuszczów niż inne oleje czy oliwa z oliwek. Omega- 3 znajdują się także w orzechach włoskich, zielonych warzywach, jak: sałata, brokuły, jarmuż.
Warto zażywać tran w postaci kapsułek albo syropu, gdyż poza kwasami omega- 3 znajdują się witamina A oraz witamina D. Zwłaszcza witamina D jest bardzo cenna, gdyż korzystnie wpływa na odporność, zapobiega niektórym typom nowotworów. Jest także niezbędna do przyswajania wapnia. Poza tym tran jest produktem naturalnym.
Ciekawostka:
Olej rzepakowy:
1) Stanowi cenne źródło witaminy E, K oraz beta- karotenu,
2) Zawiera dziesięć razy więcej kwasów Omega- 3 niż oliwa z oliwek,
3) Jest źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych ALA i LA.
4) Zawarte w oleju rzepakowym NNKT odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu,
5) 1- 2 łyżki oleju rzepakowego całkowicie pokrywają dzienne zapotrzebowanie dziecka na kwasy ALA
Ciekawy artykuł. Wreszcie ktoś napisał o tym klarownie
Ciekawy artykuł.Nawet nie wiedziałam,że olej rzepakowy ma o wiele więcej kwasów Omega-3 niż oliwa z oliwek.W takim razie muszę trochę zmienić dietę i jeść więcej produktów które wymienione są w tym artykule.
Niestety nie przepadam za smakiem niektórych ryb dlatego wolę przyjmować tran w kapsułkach. Orzechami natomiast mogę zajadać się do woli w każdych ilościach 🙂 Artykuł zawiera wiele cennych informacji o niezbędnych dla organizmu kwasach tłuszczowych.
nie wiedziałam, że olej rzepakowy ma taki pozytywny wpływ na nasze zdrowie. A wcześniej sądziłam, że to oliwa z oliwek jest najzdrowszym olejem ze wszystkich na rynku. Ciekawy artykuł
Niestety teraz strach jeść ryby, zwłaszcza te hodowlane. Tyle antybiotyków i różnego dziadostwo się w tych hodowla stosuje, że te ryby są bombą biologiczną. Kiedy kupuje ryby dokładnie sprawdzam ich pochodzenie, czy nie są z hodowli, kupuje tylko ryby dzikie, chociaż i one nie są na 100 procent dobre, w tych czasach wszystko jest zanieczyszczone
Jakieś margaryny to bzdury, ogólnie w rybach jest najwięcej kwasów omega, szczególnie w łososiu, ale on ostatnio bywa często średni do spożycia np. z najbliższej nam okolicy i dlatego ja stawiam na suplementacje,