Naturalne produkty wspierające pracę mózgu
Czy zastanawiali się Państwo, w jaki sposób można poprawić swoją pamięć i koncentrację? Wystarczy sięgnąć po odpowiednie produkty:
1) Mięta- zapach mięty ożywia umysł i cało. Jeśli czujesz spadek koncentracji to zamiast filiżanki kawy czy herbaty po prostu sięgnij po filiżankę świeżo parzonej mięty. Mięta w swoim składzie zawiera białka i węglowodany, a także wapno, fosfor, żelazo, magnez.
2) Popcorn- wpływa na bystrość umysłu i wysoki poziom koncentracji przez cały dzień. W skład popcornu wchodzi: ok. 65 procent węglowodanów, 10 procent białka, 14,5 procent błonnika roślinnego. Popcorn chroni także w pewnym stopniu przed demencją, nowotworami czy chorobami układu krążenia.
3) Jajka- to skarbnica witamin, zawierają bardzo dużo błonnika oraz witaminy D. Badania wykazały, że niski poziom witaminy D może doprowadzić do zaburzeń procesów poznawczych. Witamina D wzmacnia także połączenia komórek nerwowych, dzięki czemu mózg o wiele lepiej pracuje. Warto sięgać po jajka z wolnego wybiegu, gdyż zawierają największą ilość witaminy D.
4) Jagody- Według badań przeprowadzonych na 16 000 kobiet potwierdziło, iż regularne spożywanie jagód może odmłodzić mózg o prawie dwa lata. Jagody zawierają w sobie antyoksydanty, dzięki którym jest zwiększony przepływ nasyconej tlenem krwi do mózgu. Poza tym te słodkie i pyszne owoce są cennym źródłem witamin i minerałów.
5) Gorzka czekolada- Przede wszystkim poprawia pamięć i koncentrację. Ten słodycz pomaga w myśleniu. Zawiera związki, które pobudzają mózg do pracy, np. jest to pirazyna. Poza tym czekolada dodaje mnóstwo energii. Dobrej jakości gorzka czekolada powinna zawierać minimum 70% kakao.
6) Stek- jest źródłem kompletnego białka oraz dostarcza kreatyny. Stek zawiera sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu. Jest także głównym źródłem zapotrzebowania człowieka na witaminę B 12, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.
7) Cynaom– Doskonale wspiera pracę mózgu i całego organizmu. Według Naukowców z University of California
cynamon może nawet zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Ich zdaniem związki te mogą zapobiegać powstawaniu splątków neurofibrylarnych, charakterystycznych dla choroby Alzheimera. Natomiast naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rush podczas badań na myszach odkryli, że cynamon może odwrócić biomechaniczne, komórkowe i anatomiczne zmiany w mózgach cierpiących na chorobę Parkinsona.
8) Tłuste ryby- Są bogatym składnikiem kwasów Omega- 3, które są budulcem komórek nerwowych. Pomagają zachować młodość, wpływają na kształtowanie się i pracę mózgu, i to już od początku życia płodowego. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Dlatego dzieci spożywające odpowiednią ilość kwasów omega-3 lepiej się rozwijają, nie mają problemów z koncentracją i są sprawniejsze ruchowo.
9) Pomidory- Bogate w silny przeciwutleniacz- likopen, który pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać komórki nerwowe, co może prowadzić do przedwczesnej demencji czy miażdżycy.
10) Masło orzechowe- Bardzo dobrze wspiera pracę naszego mózgu. Orzechy zawierają dużo witaminy E, która chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Witamina E nazywana jest „witaminą młodości i płodności”.
11) Soczewica- Zawiera dużo kwasu foliowego i witaminy B. Soczewica zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, obniża poziom aminokwasów, mogących pogarszać pracę mózgu.
Aby mózg poprawnie funkcjonował należy stosować zbilansowaną dietę. Niestety bardzo ciężko o to, gdy żyjemy w ciągłym biegu, nie mamy czasu na gotowanie, a tym bardziej na myślenie o makro i mikroelementach pokarmowych.
Wiem o czym mówisz.. Niestety żyjąc w dużym mieście, w ciągłym pośpiechu, wszędzie trzeba biec i się spieszyć to ciężko o zdrową i zbilansowaną dietę.. Tym bardziej, że po drodze wszędzie fast foody, które kuszą zapachami i jedzeniem od razu 🙂
Dla chcącego nic trudnego, takie jest moje zdanie. Jak lenistwo wdziera się do naszego trybu życia to wszystko można sobie wytłumaczyć. Mam na co dzień dużo obowiązków, pracę, dziecko, dom do ogarnięcia, ale przy dobrej organizacji mam ugotowane obiady wcześniej, są pożywne i zbilansowane
Orzechy włoskie są też bardzo dobre dla pracy mózgu. Gorzka czekolada nie tylko na to wpływa, jest źródłem magnezu wiec jeśli codziennie zjemy po kostce gorzkiej czekolady to przestaną nas łapać skurcze. Pozdrawiam
A to ciekawe z tym magnezem w czekoladzie! Muszę chyba zwiększyć swoją dietę o czekoladę, bo mam wrażenie, że ostatnio ciężko u mnie z magnezem.. Czuję w nocy lekkie skurcze łydek, to efekt chyba picia dużej ilości kawy…
Bardzo pomocny artykuł! Cieszę się tym bardziej, iż smak wszystkich wskazanych w nim produktów żyje w ścisłej symbiozie z moimi kubkami smakowymi ? Nic, tylko się stosować 😉
No mnie też ucieszył ten artykuł, bo okazało się, że większość tych produktów gości u mnie na stole i to nawet bardzo często! Chciałabym tylko zjadać więcej ryb, bo niestety mieszkam w centralnej Polsce i tu ciężko ze świeżą rybką, a mrożona to nie to samo :/
Z naturalnych rzeczy wspierających mózg, albo raczej jego pracę, czyli koncentrację, pamięć i w ogóle to najlepiej spożywać l-tyrozynę. Jest niezastąpiona! Mi bardzo pomogła przy nauce przed egzaminami!
Nienawidzę soczewicy! Jakaś masakra.. Mogłaby mieć wszystko co zdrowe i niesamowite i pożywne, a nie tknęłabym tego nawet patykiem! Reszta menu powyżej wydaje się sensowna haha
To od dzisiaj jem tylko STEKI!! Muszę żonie powiedzieć, bo ona ciągle mi powtarza, że tak nie można, żeby jeść tylko czerwone mięso, bo jest niezdrowe i może zaszkodzić w większej ilości… ale zaraz poślę jej link, żeby się dokształciła haha
Popcorn haha 🙂 no to teraz wzbogacam swoją dietę! A niech ktoś mi powie, że przekąski do filmu są niezdrowe! Od dziś jem popcorn bez wyrzutów sumienia! Wszystko przecież dla zdrowia i sprawności umysłowej 😀
Wszytsko ok, jem jajka dość często, a mogłabym jeść je codziennie w każdej postaci! Ciekawe czy w każdej postaci ma takie samo działanie 🙂 bardziej patrzyłam na dietetyczność jajka i zawartość białka, a witamina D w tym wypadku jest dla mnie niespodzianką 😀
Czyli nic tylko wcinać! A z tego co wypisano w artykule można by zrobić niezłą ucztę 😉 Impreza i wyżerka pod tytułem „Kolacja dla mózgowców” 🙂 bo i obiad i deser można z tego upichcić
Jeśli 16 tys kobiet potwierdziło spożywanie jagód dla odmłodzenia mózgu to ja się do tego dołączam w 100%! Bo uwielbiam jagody i wszystko co z nimi można przyrządzić, aczkolwiek byłam nieświadomym zjadaczem haha
Wszystko ok, ale jak mam oceniać to wydaje mi się, że najlepsze z tego wszystkiego są ryby, bo maja najwięcej zdrowotnych właściwości! Nie od parady Japończycy, Koreańczycy i Chińczycy żyją tak długo!
Ogólnie bardzo fajnie, ale ciężko byłby mi utrzymać dietę z tymi wszystkimi „super składnikami”, bo mieszkam w dużym mieście, gdzie pół życia spędzam w korkach w drodze do pracy, a później w drodze do domu po pracy i nie mam czasu sobie sam gotować, a kupowanie gotowych dań w barach, czy restauracjach jest też drogie, więc kończy się na fast foodzie :/
Mózg wspomaga nie tylko odpowiednie jedzenie ale także aktywność fizyczna. Nie systarczy zdrowo jeść by zdrowo żyć. Trzeba każdy dzień zaczynać od chociażby spaceru, dwóch kostek czekolady, orzechów włoskich, bo to właśnie orzechy włoskie są najlepsze dla mózgu, mają bardzo cenne tłuszcze i wspierają myślenie
Mózg to jak dla mnie najważniejszy organ w naszym organizmie. Jestem bardzo zadowolona, że bez żadnych farmakologicznych leków a naturalnymi owocami przyprawami można poprawić jego prace. W dzisiejszych czasach gdzie wszyscy jesteśmy zabiegani czasem zapominamy, no właśnie zapominamy. 😉
Bardzo dobra jest wątróbka drobiowa, ma dużo odżywczych składników w tym witaminy potrzebne do dobrej pracy mózgu. Oczywiście poza tym trzeba się zdrowo odżywiać i mózg ćwiczyć, to znaczy rozwiązywać krzyżówki, zagadki, czytać czy choćby grać w gry logiczne, to dużo daje
Ucieszyłam sie, bo większość tych produktow gości dość często w moim domu, no może oprócz steka i cynamonu, za którymi nie przepadam. Ale reszta to jak najbardziej. Do tego mogę dodać jeszcze inne zdrowe warzywa, przyprawy, owoce, np. kiełki rzodkiewek, winogrona, rodzynki…
Nie wiedziałam o mięcie, do tej pory kojarzyłam ją z łagodzeniem bólów żołądkowych 🙂 Podobnie z popcornem. Ale rzeczywiście, orzechy (każdego rodzaju), tłuste ryby czy też gorzka czekolada (o ile ma min. 70% kakao) to motory dla naszego mózgu 🙂