W każdej kuchni znajduje się kilka niezbędnych pojemników. Od tych na przyprawy a skończywszy na koszach na śmieci. W tym miejscu znajduje się jednak jeden pojemnik, który jest naprawdę niezbędny, czyli chlebak. Nie ma chyba człowieka, na którego nie działałby zapach świeżego chleba.
Chleb w różnych postaciach znany jest już od starożytności. I choć przez lata jego wygląd i sposób przygotowania zmieniał się w zależności od czasów i szerokości geograficznej, to wciąż króluje na naszych stołach. Jemy go na śniadanie i kolację, a co po niektórzy nie odmawiają sobie kromeczki nawet na obiad lub podwieczorek. Chleb obecny jest również w naszej kulturze. Zwyczaj jego łamania wciąż pozostaje jedną z tradycji wielu światowych religii. Z tego też powodu chleb powinien zajmować wyróżniające miejsce w każdej kuchni. Jest nim chlebak!
Chlebak metalowy czy chlebak drewniany? Jaki wybrać?
Chleb wciąż jest jednym najpopularniejszych produktów jakie spożywamy. Jego spożycie z roku na rok spada, ale w Polsce średnio na osobę wciąż zjadamy ponad 40 kilogramów tego pieczywa. By chleb czy inne pieczywo jak najdłużej zachowało swoją świeżość i kruchość – warto przechowywać je w odpowiednich warunkach. Na rynku pojawia się sporo modeli chlebaków jednak najczęściej wybór pada na chlebaki drewniane lub metalowe. Dobry chlebak drewniany powinien być wyprodukowany z twardego drewna odpornego na ścieranie i szorowanie, gdyż chlebaki drewniane muszą być co jakiś czas przemywane by zapobiec rozwojowi np.: pleśni. Drewno, mimo impregnacji może być jednak mniej odporne wiec, jeśli obawiamy się, że nasz chlebak szybko straci swoją urodę, warto postawić na chlebak metalowy, nowoczesnychlebak wykonany z tworzywa lub prawdziwy hit ostatnich miesięcy, czyli chlebak bambusowy. Niezależnie od tego jakie pojemniki na chleb ostatecznie kupimy – warto by pasowały do wystroju kuchni.
Nowoczesna kuchnia stawia na chlebaki nowoczesne
Architekci wnętrz projektujący w ostatnich sezonach kuchnie w mieszkaniach i domach stawiają na akcenty nowoczesne i futurystyczne. Dlatego dobrze by do takiego wnętrza dobrać odpowiedni chlebak. Stawiając na przykład na kolor biały jako dominujący w wykończeniu kuchennych mebli, warto postawić na kontrastujące dodatki. Dobry będzie w tym przypadku chlebak czarny. Chlebaki czarne to eleganckie pojemniki, które idealnie wpasują się w tego typu wystrój. Na zasadzie odwrotności sprawdzi się chlebak biały, który będzie pasował do kuchni wykończonej czernią.