Olej rzepakowy dla zdrowia i do kuchni

Artykuł sponsorowany Warto przeczytać
Czy wiesz, że roślinne oleje i tłuszcze są o wiele bardziej korzystne dla naszego zdrowia, niż te zwierzęce? Szczególnie pozytywnymi właściwościami cechuje się olej rzepakowy – często niedoceniany i pomijany w naszej kuchni. Tymczasem jako kraj jesteśmy jednym z najważniejszych na świecie producentów rzepaku, co sprawia, że pozyskiwane z niego produkty, w tym oleje, są naprawdę wysokiej jakości.

Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego

Po olej rzepakowy powinna sięgnąć każda osoba, której zależy na utrzymaniu dobrego stanu swojego zdrowia. Działa on bowiem korzystnie na wiele różnych narządów, w tym między innymi mózg czy serce. Regularne stosowanie oleju rzepakowego poprawia również kondycję skóry oraz włosów. Czemu olej rzepakowy zawdzięcza tak szerokie i skuteczne działanie?

Przede wszystkim jest ono możliwe dzięki wielonienasyconym kwasom tłuszczowym Omega-3 i Omega-6, które występują w oleju rzepakowym w najbardziej pożądanej proporcji 2:1. Regularne przyjmowanie tych kwasów (których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie) pomaga w utrzymaniu prawidłowego krążenia krwi i zapobiega chorobom serca. Z kolei zawarte w oleju rzepakowym sterole roślinne przyczyniają się do utrzymania w organizmie prawidłowego poziomu cholesterolu. Tak zwany zły cholesterol jest przyczyną bardzo wielu różnych schorzeń, w tym np. choroby wieńcowej, dlatego bardzo ważne jest, by monitorować i ograniczać jego nadmiar.

Przeczytaj:  Tarczyca: Dlaczego badanie tarczycy jest tak ważne?

Olej rzepakowy to nie tylko bardzo cenne kwasy tłuszczowe, ale i masa witamin. Czy wiedziałeś, że zawiera on olbrzymie ilości witamin A, D, E i K, a także przeciwutleniaczy i polifenoli? To właśnie witamina E (której w oleju rzepakowym jest najwięcej w porównaniu z innymi rodzajami olejów roślinnych – 26 mg/100g.) oraz przeciwutleniacze neutralizują negatywne działanie wolnych rodników, mogących uszkadzać komórki w naszym organizmie. Sprawia to, że regularne stosowanie oleju rzepakowego pomoże opóźnić proces starzenia się skóry. Witamina A korzystnie wpływa na wzrok, natomiast witamina K wspiera między innymi prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

Olej rzepakowy w kuchni

Same właściwości zdrowotne oleju rzepakowego są wystarczającym powodem, by regularnie wykorzystywać ten właśnie produkt w kuchni. Jednak posiada on również masę innych, nierzadko zaskakujących właściwości. Jakich?

Przede wszystkim przedłuża on świeżość dania, działając niczym naturalny środek konserwujący. To również jest zasługą witaminy E i zachodzących w oleju procesów antyoksydacyjnych. Pamiętaj jednak, by każdy posiłek, który zamierzasz odłożyć „na później” odstawić w zacienione i chłodne miejsce.

W przeciwieństwie do innych rodzajów oleju, ten rzepakowy jest świetnie tolerowany przez najmłodszych i może być podawany już nawet niemowlętom po 9. miesiącu życia. Zawarte w oleju kwasy Omega-3 i Omega 6 pomagają w prawidłowym rozwoju dzieci, regulując między innymi tempo ich wzrostu.

Przeczytaj:  Jak zapobiegać skurczom nóg na diecie keto?

Pamiętaj, że olej rzepakowy ma bardzo różnorodne zastosowanie. Wykorzystać go możesz tak do dań na ciepło, jak i na zimno – zarówno do sałatek czy surówek, jak i np. do smażenia czy pieczenia. Olej rzepakowy będzie również najlepszym wyborem, jeśli postanowisz przygotować własny sos lub majonez.

Dowiedz się więcej o oleju rzepakowym

Olej rzepakowy jest produktem o wiele zdrowszym, niż większość jego zamienników. Z tego też powodu przygotowana została współfinansowana przez Unię Europejską kampania, mająca na celu zachęcić do częstego korzystania z tego właśnie oleju. Jej celem jest obalanie mitów dotyczących oleju rzepakowego i promowanie go jako zdrowej alternatywy dla innych rodzajów oleju. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie projektu – olejrzepakowy.com